Kladivo na Airbnb. Hoteliéři bojují za spravedlivé placení daní a poplatků


Také v Česku se přiostřuje boj taxikářů s aplikací Uber a hoteliérů s portálem Airbnb. Zprostředkovaný levný odvoz většinou nelicencovanými řidiči a pronájmy nemovitostí turistům bez toho, aniž by majitelé platili příslušné poplatky, plnili bezpečnostní požadavky, či dokonce svůj příjem danili, budí rozpory po celém světě a v některých městech už došlo k zákazu těchto služeb. Podle české Asociace hotelů a restaurací (AHR ČR) tak už nejde o příležitostný přivýdělek, ale podnikání a šedou ekonomiku.

Zatímco taxikářská lobby s Uberem dosud nepohnula, ministerstvo pro místní rozvoj už má v paragrafovém znění novelu zákona o místních poplatcích, která čeká na zařazení do programu sněmovny. Prostřednictvím Airbnb je např. v Praze k dispozici přes sedm tisíc ubytovacích jednotek, což je čtvrtina celkové nabídky na trhu. „Není možné, aby podnikatelé v ubytovacích službách měli rozdílné podmínky. V situaci, kdy se ministerstvo financí snaží zavádět opatření k zefektivnění výběru daní, nemůže být jedna část sektoru prakticky nekontrolovatelná,“ argumentuje prezident AHR ČR Václav Stárek.

Přijďte také diskutovat o perspektivách sdílené ekonomiky, narovnávání podmínek na trhu a EET na kongresu FOR GASTRO & HOTEL 2017. Registrujte se již dnes!