Nedostatek odborného personálu v malých restauracích – to je největší problém, se kterým se v současnosti potýkají gastro podniky v Česku. Jak ukázal průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), odpovídající kvalifikaci má dnes jen 15 procent nových pracovníků.
Jak uvádí AMSP ČR, Česká republika drží rekordy v počtu hospod na počet obyvatel. Zatímco například sousední Německo disponuje statistickým číslem 501 obyvatel na jednu restauraci, u nás je na jedno takové zařízení 265 lidí a počet restaurací/hospod dosahuje čísla 40 tisíc.
Z průzkumu vypracovaného pro projekt Moje restaurace provozovaný AMSP ČR, který realizovala agentura Ipsos, vyplývá, že to je jeden z důvodů, proč obor stravovacích služeb zaznamenával v minulosti největší úbytky nových provozoven. „Zatímco 53 % provozovatelů si udržuje stabilní nebo mírně rostoucí úroveň tržeb, 47 % jich má problémy a 6 % uvažuje o ukončení činnosti. Největším problémem se stává jednoznačně nedostatek personálu, následuje administrativní zatížení a vysoké DPH. Z byrokratické zátěže vadí hlavně legislativní změny, časté kontroly státních úřadů, ale i povinnosti spojené s náborem nových lidí. Jako významný problém uvádějí zejména menší provozovny rovněž extrémně nízké ceny, za které hypermarkety prodávají alkohol,“ píše AMSP ČR na svých webových stránkách.
O tom, že je situace kritická, svědčí také údaje tvrdící, že pouze 15 procent nového personálu má potřebnou kvalifikaci a je nutné personál přeškolovat. Až 87 procent podnikatelů si rekvalifikaci zajišťuje samo, ostatní využívají externích školení.
Zajímá Vás také, kde najít šikovné zaměstnance pro Váš podnik, zda chybějící personál nahradí cizinci, nebo jak vrátit prestiž učebním oborům pro hotely a restaurace? Přijďte diskutovat na největší odborný kongres FOR GASTRO & HOTEL! Registrujte se již dnes.