Pracovní síly chybí, Česko sahá i po cizincích mimo EU


Česko se v době ekonomického růstu potýká s velkým nedostatkem pracovních sil, výjimkou není ani oblast pohostinství. Navíc z nově příchozích pouze 15 procent splňuje potřebnou kvalifikaci nebo má praxi v oboru.

Česká vláda proto je nucena uvolnit pravidla pro přijímání zahraničních pracovníků. Jak napsal portál Novinky.cz, kromě Ukrajinců mohou od jara získat rychleji kartu pro zaměstnance také občané Mongolska a Filipín. „Vláda brzy dostane na stůl návrh ministerstva zahraničí rozšířit tento zvláštní režim už od září i pro první tisícovku Srbů,“ píše portál.

Ke konci roku 2016 bylo v České republice zaměstnáno více než 380 tisíc cizinců, z nichž více než čtvrtina pocházela ze zemí mimo Evropskou unii. V rámci členských zemí pracuje na našem území nejvíce Slováků. Co do počtu zaměstnanců z ciziny následují Ukrajinci a Poláci.

Zajímá Vás také, kde najít šikovné zaměstnance pro Váš podnik a zda chybějící personál v pohostinství nahradí cizinci? Přijďte diskutovat na největší odborný kongres FOR GASTRO & HOTEL!