Kontroverze Airbnb: Větší zájem, větší problém


Populární platforma, která nabízí sdílené ubytování, se těší stále vyššímu zájmu cestovatelů v tuzemsku. Zároveň ale obyvatelům sousedních nemovitostí působí stále větší problémy. Krátkodobí obyvatelé totiž ruší klid a svá výletní sídla ničí, ušetřeno nezůstává ani bezprostřední okolí.

Přes jeden milion turistů. Takové množství lidí loni využilo možnosti sdíleného ubytování přes platformu Airbnb. Nárůst oproti předchozímu období je více než poloviční. Zatímco podnikatelům nabízejícím sdílené ubytování se tak enormně daří byznys, obyvatelé v sousedních nemovitostech jsou na tom o poznání hůř.

Jak pro portál Idnes.cz uvedl předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba, v loňském roce přijala organizace stížnost na Airbnb a podobné služby od téměř 180 domů. To bylo zhruba o půlku více než v předchozím roce. A jak se zdá, letos budou čísla ještě vyšší.

Problém se sdíleným ubytováním spočívá především ve snížení komfortu přilehlých domácností. Ty obvykle doplácí na zvýšený hluk, znečišťování společných prostor, ničení společného majetku – zkrátka na mnohdy bezohledné chování dočasných hostů. Jedním ze způsobů, jak se snaží Airbnb tento problém globálně řešit, je zavedený systém hodnocení hostů. Dlouhodobě negativní hodnocení od poskytovatelů ubytování pak vede k odstranění hosta z platformy.