Spropitné v restauracích: Má podléhat EET?


Poděkování obsluze formou spropitného dnes patří k běžnému standardu spotřebitelského chování při návštěvě baru či restaurace. Tzv. dýška tvoří v mnoha případech nezanedbatelnou část skutečného příjmu číšníků, servírek a barmanů. Jejich průměrná hrubá mzda se totiž v Česku pohybuje okolo 18 000 Kč, což je skoro 12 000 Kč pod celostátním průměrem.

Jak je to ale se spropitným vs. EET? V tuzemsku pracuje odhadem 60 000 číšníků, servírek a barmanů, přičemž spropitné z nich přiznává cca pouze desetina.

Skutečnost, že se dýška nepřiznávají a tím i nedaní, je tak trnem v oku našeho státu, protože státní kasa tak ročně přichází téměř o miliardu korun.     

Dochází opravdu ke krácení daní na tržbách jeho nezahrnutím do hrubé mzdy zaměstnanců? Existuje dvojí výklad. V případě, že je spropitné určeno přímo obsluze, elektronické evidenci nepodléhá. Pokud je dýško příjmem zaměstnavatele, jde o příjem ze samostatné činnosti a musí se tak řádně evidovat a danit.

 

Zdroj: MF DNES