Z levných dovolených v Česku se stává mýtus


Češi vyrážejí na tuzemskou dovolenou čím dál častěji. Rostoucí zájem o domácí turistiku má ale za důsledek zvyšování cen ubytování, jídla i vstupného na památky. Výdaje za dovolenou se tím pádem nemusejí tak výrazně lišit od nákladů za cestování do zahraničí.

V posledních letech můžeme hovořit o takřka raketovém růstu zájmu Čechů o strávení dovolené na domácí půdě. Počty Čechů trávících dovolenou doma začaly stoupat v roce 2015, když se zhoršila situace v turisticky oblíbeném Egyptě a Turecku. Před 4 lety zaznamenali provozovatelé ubytovacích zařízení 7,5 milionu tuzemských výletníků. Vloni přitom jejich počet stoupl na 9,8 milionu.

Co konkrétně se za poslední dobu změnilo? Podle statistiky AHR vzrostla cena průměrného hotelového pokoje o více než 50 Kč za jednu noc. Hned po Praze nejdráž přenocujete např. v Karlových Varech nebo Českém Krumlově. Více hosté zaplatí také v restauracích – např. půl litru světlého ležáku je od roku 2016 dražší o 4,50 Kč. Podle Václava Stárka stojí z části za zvyšováním cen potřeba restauratérů a hoteliérů reagovat na zavedení státních regulačních opatření, kterými jsou např. EET či protikuřácký zákon.

Změnám v pohostinství se i letos bude věnovat KONGRES FOR GASTRO & HOTEL. Registrujte se již dnes.

 

Zdroj: MF Dnes