Oběd v restauraci si odepře málokdo. Češi šetřit na jídle odmítají


Stravování Čechů se za posledních deset let výrazně změnilo. Lidé obědvají mnohem častěji než dříve. V pracovních dnech na oběd do restaurace zavítá naprostá většina Čechů. 

Sedm z deseti Čechů si dopřeje oběd v restauraci každý pracovní den. Počet lidí obědvajících mimo zázemí firmy tak za posledních deset let vzrostl o 14 procent. Češi výrazně změnili i své stravovací návyky. Nejenže se v současnosti mnohem méně přejídáme a v našem jídelníčku převažují nutričně vyvážená jídla, zároveň si ale na posezení u oběda vyčleníme mnohem méně času než dříve. Téměř polovina Čechů dává přednost rychlé obsluze, před deseti lety jich byla více než třetina.

Ve srovnání s dalšími evropskými státy Čechy nejméně zajímá, kolik za jídlo utratí. Je to ale z velké části dáno tím, že ze všech sledovaných evropských zemí nejčastěji chodíme do restaurací a vybíráme jídlo ze zvýhodněného poledního menu, které v zahraničí není tak rozšířené.

Zároveň ale Čechům rychle roste kupní síla a i firmy jim postupně zvyšují příspěvky na obědy. Zde je ale stále prostor ke zlepšení, neboť nejčastější hodnota stravenky je 100 korun, zatímco průměrná útrata za oběd je o dvacet korun vyšší a denní sazba stravného umožňuje zaměstnavateli přispět dokonce až částkou 123 korun.

Zaměstnanci se stravenkami chodí na obědy do restaurací třikrát častěji než zaměstnanci bez stravenek. Ti si podle průzkumu agentury PPM Factum pro Asociaci malých a středních podniků převážně nosí stravu z domova nebo neobědvají.

Stravenky svým zaměstnancům poskytuje zhruba 70 procent firem. Průměrná hodnota stravenky na den je 88 korun. Zaměstnanci ve stravenkách projedí ročně kolem 15 miliard korun.

Zdroj: www.novinky.cz