Známe výsledky ankety Zlatý kuchař 2018 a na podzim představíme Zlatou kuchařku!


Anketa Zlatý kuchař odstartovala letos již pošesté. Vzorem byla od počátku pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou vyhlašuje prestižní, německý, gastronomický časopis Der Feinschmecker.

Redakce Gastro&Hotel oslovila gastronomické specialisty, kteří o gastronomii a restauracích píší, tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Každý z nich měl sestavit vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku 2018, určit jednoho zahraničního, jmenovat jednoho kandidáta na Objev roku, nominovat jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy a podruhé se letos volilo také v kategorii Zlatý cukrář. U všech měla být oceněna především invence, kreativita a originalita.

I pro letošní rok mohla do hodnocení promluvit veřejnost a zvolit svého oblíbeného kuchaře v kategorii Volba veřejnosti.

„Po pěti úspěšných letech fungování ankety Zlatý kuchař na české gastronomické scéně jsme se rozhodli posunout celkovou koncepci k její větší publicitě a popularitě. Chtěli jsme tak naplnit podstatu ankety o králi české gastronomie – to znamená, aby se značka Zlatý kuchař stala v povědomí odborné i laické veřejnosti jistotou skvělého gastronomického zážitku. S tímto cílem jsme letos změnili komunikační strategii a přinesli několik zásadních novinek,“ prozradila manažerka ankety Zlatý kuchař 2018 Stáňa Krejčová. „Asi nejvýznamnější změnou v anketě Zlatý kuchař 2018 je upuštění od pořádání večera slavnostního vyhlášení. Energii jsme napřeli především směrem k online prostředí, které zprostředkuje informace o anketě a výsledcích mnohem většímu množství diváků, dodala Stáňa Krejčová.

Na podzim roku 2019 pak poprvé po pěti letech působení ankety ZK vyjde v tištěné verzi i ve verzi pro internet Zlatá kuchařka s představením a recepty oceňovaných kuchařů. Bude mít 140 stránek a její slavnostní křest proběhne 10.10. 2019 na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL v Praze, Letňanech.

Výsledky ankety Zlatý kuchař 2018

Zlatým kuchařem roku 2018 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue – Přemek Forejt (Entrée Olomouc), stříbrnou příčku obsadil Jan Punčochář (v roce 2018 Grand Cru Restaurant & Bar, letos restaurant U Matěje) a bronzový byl Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada).

Umístění v dalších kategoriích:
Zlatý zahraniční kuchař: Christian Duy Chu, Levitate
Objev roku: Vojtěch Petržela, Juniorský národní tým AKC, menu pro jídelní vozy Českých drah
Síň slávy: Václav Košnář, do r. 2017 Farma Košík
Zlatý cukrář: Josef Maršálek, freelence                         
Volba veřejnosti: Jan Kaplan, Dvůr Hoffmeister, Číčovice
 
 
Zdroj: www.gastroahotel.cz