Když obsluhuje robot. První robotická vinárna v Nových Butovicích podává galaktické menu


Stanice metra Nové Butovice se stala vyhledávanou destinací milovníků díla sochaře Davida Černého. Jen pár metrů od sochy Trifota, který sleduje a točí vše, co se kolem něj děje, zde "přistál" na konci loňského roku vesmírný koráb Cyberdog, v jehož interiéru sídlí údajně první plně robotický vinný bar na světě.

Jak celý projekt funguje? Když usednete ke stolu, s pomocí aplikace v chytrém telefonu učiníte objednávku a pak už jen čekáte, až inteligentní stroje splní vaše přání. Robotická ruka za barem vyndá z police sklenku, postaví ji na bar, pak vytáhne z lednice lahev vína, sama odšroubuje uzávěr a nalije víno. Poté sklenici postaví na tác připevněný ke speciální kolejnici umístěné pod stropem, který vzápětí zamíří ke stolu, odkud byla poslána objednávka. A hosté mají zhruba dvacet vteřin na to, aby si sklenici vyzvedli.

Stejným způsobem "vozík" přiveze také objednané "kosmické" jídlo. Do sklenic se rozlévá "vlastní" víno Dog in Dock. Na vinný bar překvapí pestrá a bohatá kolekce "vesmírných" pokrmů, které ovšem nepřipravují roboti, ale kuchaři sesterské restaurace Trifot.

A jedna kosmická perla čeká na hosty také mezi dezerty − pokud si objednají smetanovou panna cottu s čokoládou, dostanou tři tuby, z nichž si dezert sami složí, respektive vymačkají.

Autory návrhu dvoupatrové futuristické budovy jsou vedoucí studia Black n' Arch David Černý a Tomáš Císař. Celkové náklady na tento unikátní projekt přesáhly 20 milionů korun. Kapacita vinárny činí zhruba 40 míst.

 

Zdroj:  https://ekonom.ihned.cz/

Zdroj fotografie: archiv restaurace Cyberdog