Chystá se stravenková revoluce? Zrušení by stálo 7 miliard ročně, spočítala Asociace


Zavedení návrhu ministryně financí na takzvaný stravenkový paušál by podle výpočtů Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) mělo negativní dopad na státní rozpočet zhruba sedm miliard korun ročně. Naopak jejich studie tvrdí, že současný systém, kdy firma dává zaměstnancům stravenky, má pozitivní dopad 1,6 miliardy korun ročně.

Sedmimiliardová ztráta pro rozpočet podle výpočtů APROPOS vychází z toho, že by se zhruba jednomu milionu zaměstnanců, kteří systém podpory stravování nevyužívají, začal vyplácet paušál 50 korun denně.

„Když budeme vycházet z toho, že výše příspěvku by byla 50 Kč na den (což je dnes zhruba výše příspěvku na stravování), tak se při 225 odpracovaných dnech ročně bavíme o částce 11 250 Kč ročně. Pokud by tato částka byla vyplacena ve mzdě, získal by stát z této částky 34 procent na odvodech zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, dále 11 procent na odvodech zaměstnance na zdravotní a sociální pojištění a 20,1 procenta daň z příjmu fyzických osob. To je 7 324 Kč na jednoho zaměstnance. U milionu zaměstnanců by to představovalo roční ztrátu 7,3 miliardy Kč pro státní rozpočet,“ uvedla asociace.

Některý ze systémů podpory stravování využívají nyní zhruba tři miliony zaměstnanců. Podle Asociace stravenky restauracím a obchodům zvyšují tržby.

Jaká je vaše zkušenost s přijímáním stravenek? Přijďte diskutovat s kolegy z oboru na KONGRES FOR GASTRO & HOTEL. Registrujte se na kongres už dnes!

Zdroj: www.seznamzpravy.cz