Každá čtvrtá restaurace, pivnice či bistro porušuje předpisy, upozorňuje potravinářská inspekce


Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni uložila potravinovým provozovnám pokuty v celkové výši 100,6 milionu korun. Největší problémy byly ve veřejných stravovacích zařízeních, kde inspektoři zjistili pochybení v každé čtvrté z kontrolovaných provozoven. Bezpečnost i kvalitu potravin významně ovlivňuje schopnost restaurací, jídelen a dalších podniků zvládnout extrémní množství dat, která musí každý den sledovat při kontrolách: od přejímky surovin, přes skladování a zpracování až po výdej hotových jídel. Provozovatelům mají podle odborníků pomoci nové digitální technologie, které lépe hlídají dodržování legislativních požadavků v plném rozsahu.

„Většina restaurací a dalších provozoven veřejného stravování v Česku zapisuje výsledky kontrol na papír a velmi snadno se stává, že záznamy neodpovídají realitě, jsou neúplné nebo zcela chybí. Může jít přitom o důležité informace, například o čase rozmražení potravin nebo délce uložení v lednici, což jsou důležité hygienické faktory. Firmy, které tyto procesy digitalizovaly a konvenční papírovou formu nahradily precizním online monitoringem, naopak výrazně snížily riziko závadnosti potravin. Stačí jim k tomu chytrá aplikace v tabletu či chytrém telefonu. Naše pilotní testy v provozovnách zároveň ukázaly, že čas zaměstnanců potřebný pro vyřízení administrativy klesl o 25 procent,“ uvedla Hana Brožková, potravinová auditorka z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Hana Brožková dále upřesnila, že digitální nástroje pomáhají restauracím, řetězcům, hotelům a dalším provozovnám veřejného stravování efektivněji a snadněji dodržovat hygienické standardy v různých oblastech. Lze také snadněji a přehledněji monitorovat dodržování skladovacích a výdejních teplot potravin, sledovat data trvanlivosti nebo označovat rozpracované nebo zchlazené pokrmy,“ uvádí další výhody digitálních nástrojů potravinová auditorka inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas, která v praxi pomáhá firmám implementovat inovativní systém Safe Ops jako alternativu ke konvenčnímu papírování.

Jak zkrotit rizika bezpečnosti potravin díky aplikaci SafeOps se dozvíte na přednášce Hany Brožkové, registrujte se na kongres už dnes!

Zdroj: www.gastroahotel.cz