Bistro vs. restaurace: Kdo přežije?


Mnoho restaurací a hospod je v Česku před zavřením. Majitelé, kteří krizi přečkají, budou ale muset změnit i způsob, jak své podniky dál povedou. 

Provozovatel Café Louvre na Národní třídě v Praze Sylvio Spohr se domnívá, že v největších nesnázích budou hlavně velké restaurace. Naopak moderní bistra přežijí, protože zaměstnávají méně personálu „Tímto směrem se gastro posouvá, a teď tomu tak bude ještě ve větší míře. V bistrech je podíl lidské práce nižší," myslí si Spohr. On sám koncept Café Louvre měnit nehodlá, protože z podniku, který pochází z počátku 20. století a do něhož chodil Kafka nebo Einstein, bistro udělat nemůže.

Čím je podnik dražší nebo větší, tak to neznamená, že jeho výchozí pozice bude snazší. Mnohdy je tomu spíše naopak. Spohr podotýká, že to ve velké míře vychází z hospodaření firmy a z toho, jak velké marže se jim daří realizovat. Nejistou budoucnost vnímá i držitel michelinské hvězdy Radek Kašpárek. Jeho restaurace Field je závislá především na zahraničních klientech. „Otevírat budeme, ale nikdo neví, jak to bude vypadat. Samozřejmě se budeme muset více přizpůsobit české klientele. Bude to znát na poledním i na večerním degustačním menu," uzavírá Kašpárek.

Zdroj: aktuálně.cz