“Legalizace” spropitného: ztráta peněz či pomoc se splátkami?


Na ministerstvo financí byla zaměstnanci gastronomických zařízení podána žádost o “legalizaci” spropitného. V Česku jsou totiž dýška registrována jako černý příjem, nepodléhají zdanění ani odvodům.

Pokud host v podniku zaplatí v hotovosti, je poměrná část spropitného vyplácena personálu rovnou na ruku. To chtějí ale restauratéři svým návrhem změnit. Pokud by došlo ke změně legislativy a spropitné se stalo oficiální součástí příjmu zaměstnanců, navýšila by se částka měsíčně připisovaná na bankovní účty personálu a dýška by tak bylo možné začlenit například do splátek hypotéky či úvěrů. Jenže existuje také stinná stránka tohoto procesu: povinné zdanění. Zatím není jasné, jak vysoká daň by se na “legalizaci” spropitného vztahovala, minimálně by se ovšem jednalo o 15 %.

Zdroj: Seznamzpravy.cz