Za jídlo v restauracích si dnes lidé zaplatí až o 20 % víc než před pandemií, uvedla společnost Ticket Restaurant. Významně rostou ceny vstupních surovin, nákladnější je také energie i pracovní síla. Zdražení se rýsuje jako jediná cesta, jak se vyhnout krachu, zákazníků je totiž stále málo a jejich chování se oproti době předkovidové změnilo: jsou opatrnější, více váhají a častěji si berou jídlo s sebou.
Data Asociace malých a středních podniků a živnostníků ukazují, že marže u některých položek jídelních lístků je hluboko pod průměrem. Do této skupiny spadají například polední menu či pivo. Naopak domácí nápoje a sezónní nabídky podniky drží nad vodou.
Co se bude muset změnit, aby se česká gastronomie opět postavila na nohy? Na tíživé otázky vám budou odpovídat profesionálové z oboru na KONGRESu FOR GASTRO & HOTEL, 7. 10. 2021.
Registrujte se již nyní! Vstupenky ZDE
Zdroj: Seznam Zprávy