Pohostinství postrádá personál navzdory solidnímu platu


Sektory české gastronomie a ubytování utrpěly kvůli světové pandemii velké ztráty. Opakované lockdowny přiměly podniky propouštět a nyní jsou nuceny poprat se se značnou personální krizí. Zaměstnanci z oboru gastronomie—kuchaři, číšníci, servírky, barmani—s návratem do pohostinství váhají.

Mnoho z nich si v průběhu kovidu našlo práci v logistice, v call centrech, jako pokladní či ve skladu. Významné české supermarkety, například Tesco, Globus či Albert, na přívalu lidí z gastra vytěžily a nyní si zaměstnance drží. Podle Luboše Kastnera, kuchaře a zástupce gastronomické agendy v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR, je oborová personální krize ovšem nevídaným paradoxem, neboť momentálně by personál restaurací a hospod dosáhl na velmi slušné platové ohodnocení, značně více než před kovidem.

Zdroj: Seznam Zprávy