České pohostinství potřebuje Ukrajince


Mezi témata, která na letošním KONGRES FOR GASTRO & HOTEL zazní, paří také problematika lidských zdrojů spojená s potřebou Ukrajinců v české gastronomii. Ukrajince a Ukrajinky najdeme napříč různými pozicemi, a to od servisu až po šéfkuchaře. Nejedná se však o novinku posledních let, propojení s lidmi z Ukrajiny trvá desítky roků.

Mezi zahraničními pracovníky na našich polích tvoří Ukrajinci asi 60 %. Oproti jiným národnostem jsou Ukrajinci také specifičtí tím, že se v ČR zabydlují i se svými rodinami. Vůči svým zaměstnavatelům zůstávají loajální.

„Od roku 1995 jsou v Ambiente naši Ukrajinci s námi. Pomohli nám vybudovat všechno, co dnes máme. Byli u všeho dobrého i špatného, co jsme zažili. Vděčíme jim my i naši hosté za jejich pracovitost a věrnost. Dlouhé roky u nás zajišťují tu nejtěžší práci, mnozí zastávají profese na všech odborných úrovních. Jejich pracovitost a houževnatost v cizím prostředí je obdivuhodná…“ napsal Tomáš Karpíšek, spolumajitel sítě Ambiente.

Gastronomická scéna pomáhá

Ačkoli se většina podniků potýkala s velmi zásadními problémy kvůli pandemii, dnes pomáhá, jak jen to jde. Řada restaurací vytváří charitativní projekty, například pokrmy, kdy peníze za ně utržené posílá na pomoc Ukrajině. Přečtěte si o pomoci našeho mediálního partnera Aramark ČR.

 

Zdroj: Newstream