Vítězem pandemie se staly kavárny a bistra


Řada gastropodniků se v době lockdownů snažila fungovat, jak nejlépe mohla. Ne však všude mohl být běžný provoz nahrazen částečným, tedy zavedením rozvozu nebo otevřením výdejního okénka. Bohužel lockdown představoval pro gastro scénu vysoké ztráty i přes fakt, že některé podniky nemusely zcela zavřít.

„Loňské tržby se u naší zákaznické báze zastavily na 92 procentech roku 2019, což na první pohled nevypadá špatně. Realita je však taková, že velká část podniků skončila rok 2021 v mnohem horší ekonomické kondici než před rokem,“ říká Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka.

Nejhůř se dařilo nočním klubům, nejlépe bistrům a sportbarům

Ten nejpřísnější lockdown snášely nejlépe kavárny a bistra, jelikož mohly fungovat na principu „take away“, na který byli zákazníci zvyklí i za normálních podmínek.

V roce 2021 významně poskočily také tržby sportbarů. Díky množství sportovních událostí překonaly hodnoty před koronavirovou pandemií. Naopak barům, nočním klubům a diskotékám se dařilo ze všech nejhůř.

 

Zdroj: Newstream