Ochota Čechů platit za obědy vyšší částky klesá


Zdražování je jedním z hlavních témat současnosti. V české gastronomii je toto téma velmi citlivé. Náklady na provoz restaurací jsou čím dál vyšší, ale ochota hostů utrácet za obědy více peněz výrazně klesá. Průměrná cena oběda byla v červnu o 10,1 % vyšší než před rokem. Zákazník v průměru zaplatil 160,20 Kč. Cena za oběd je pro české zaměstnance při výběru restaurace nejdůležitějším faktorem.

Češi vybírají levnější polední jídla, nebo na obědy vůbec nechodí.

Český statistický úřad a Ticket Restaurant Card Index přišly s meziročním srovnáním cen v restauracích. Data ukazují na meziroční navýšení o 23,5 %. Zároveň roste rozdíl mezi výší útrat a tím, kolik jídla stojí. V květnu rostly ceny v restauracích o 11,6 % rychleji než útraty hostů. V červnu pak rozdíl narostl dokonce na 13,4 %.

Kvůli zdražování nyní 54 % Čechů chodí na obědy do gastronomických zařízení měně často než před pandemií. Češi si stále častěji nosí oběd do práce z domova. Podle průzkumu společnosti BC21 oběd z domova či přímo doma mívá ve všední den 45 % zaměstnanců. Oběd v restauraci si častěji dopřávají zaměstnanci, kteří dostávají stravenky. Jsou za něj zároveň ochotni utratit více než lidé bez stravenek.

Zdroj: CzechCrunch