Pražské hotely vydělávají stále víc, přitahují bohaté kupce z Asie


Hotelům ve střední a východní Evropě se daří čím dál tím lépe. Všimli si toho i bohatí investoři z Asie, kteří je v posledních letech začali skupovat. Jen v Praze za poslední rok koupili pět hotelů – Diplomat, Motel One, NYX, Hilton Old Town a Mandarin.

V Česku se prodalo v letošním prvním pololetí šest hotelů za 165,5 milionu eur (4,3 miliardy korun). To je o pět procent nižší částka než loni, kdy u nás investoři nakoupili hotely za 174 milionů eur.

Zisky hotelů rostou

Zájem asijských investorů o Prahu vzrostl za posledních dvanáct měsíců zejména kvůli aktivitám China Energy Company Limited (CEFC), která si hlavní město vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit.

CEFC zde v minulosti koupila například Motel One v ulici Na Poříčí, Mandarin Oriental Prague na Malé Straně nebo Le Palais na Vinohradech. V Praze nakupovala také singapurská firma M&L Hospitality Trust, která nyní vlastní hotel Hilton. V rukou asijského investora je rovněž hotel Jurys Inn na Florenci.

Investoři se o českou metropoli zajímají kvůli rostoucím ziskům zdejších hotelů. „Tržby pražských hotelů se jen za posledního půl roku zvýšily o čtrnáct procent. Podpořila je rostoucí obsazenost i ceny. Už třetím rokem se oba parametry zvyšují. Průměrná cena pokoje ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Praze dosahuje 86 eur (asi 2200 korun), například ve Vídni je však o dvanáct eur vyšší. Praha je tedy pro turisty stále poměrně levná, a částečně i proto vyhledávaná,“ říká o vývoji hotelnictví v Česku prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Zajímají vás další aktuální témata z hotelového trhu? Přijďte diskutovat na největší kongres pro HoReCa profesionály – FOR GASTRO & HOTEL 2017. Registrujte se již dnes!

Celý článek o hotelových akvizicích ve střední a východní Evropě najdete na: http://ekonomika.idnes.cz/hotely-investori-asie-praha-cesko-polsko-fph-/ekonomika.aspx?c=A170817_221503_ekonomika_ane