Přichází podzim a restaurace řeší venkovní topení pro kuřáky


S platností protikuřáckého zákona a příchodem chladnějších měsíců mnoho restauratérů a hoteliérů řeší problém, jak venku zahřát hosty kouřící před podnikem. Řešením je efektivní venkovní topení, které funguje na principu infrazáření, jelikož zahřívá pouze osoby a ne vzduch.

Protikuřácký zákon začal v České republice platit od konce května 2017 a zakazuje kouření v restauracích a dalších místech. Zákaz kouření se však netýká restauračních předzahrádek, kde kouření není zákonem zakázáno. Proto mnoho kuřáků s oblibou vyhledává podniky s venkovní předzahrádkou, kde si mohou zapálit svou oblíbenou cigaretu. Restaurační zahrádky jsou v České republice velmi oblíbené zejména v letních měsících, ale dle zkušeností ze zahraničí se bude zvyšovat počet podniků, které nabízí také venkovní posezení a možnost kouření ve vyhřívaných venkovních prostorách také během chladnějších měsíců.

Například dle statistik z Velké Británie, kde zákaz kouření platí již 10 let, tedy od roku 2007, se počet kuřáků kouřících venku po zákazu kouření zvýšil z asi 33 % na 76 % a počet venkovních prostor, kde je možné kouřit, se po zavedení zákazu kouření zvýšil z asi 29 % na 59 %. Nárůst obliby venkovních předzahrádek u restaurací a kaváren byl také zaznamenán u nekuřáků, kde se jejich obliba zvýšila z 14 % na 40 %. Z toho je tedy patrné, že se v České republice kouření z restaurací přesune před podniky. Pokud tento jev nebudou čeští restauratéři nějak aktivně řešit, dá se očekávat, že před nekuřáckými restauracemi a kavárnami budou postávat vášniví kuřáci, kteří si nemohou svůj zlozvyk odpustit.

Je tedy na provozovatelích restaurací a kaváren, aby se tomuto novému chování zákazníka věnovali, přetavili jej na svou konkurenční výhodu a svým hostům zpříjemnili venkovním topením pobyt venku.

Vhodným venkovním topením, které může hosty sedící venku příjemně zahřát, jsou elektrické infrazářiče, které jsou mnohem efektivnější pro venkovní ohřev než klasické plynové zářiče. Infrazářiče totiž fungují na principu infrazáření, které ohřívá pouze osoby a ne vzduch. V současné době bohužel mnoho restaurací stále používá neefektivní a drahé plynové zářiče. Jejich majitelé si totiž často neuvědomují jejich neefektivitu a drahý provoz spojený s neustálou výměnou plynových lahví a jejich skladování a dopravou.

Zajímavým řešením topení na venkovní restaurační předzahrádce je například vyhřívaný stolek Galavito Heating Table, který vyrábí česká firma Galavito s.r.o. Toto unikátní elektrické venkovní topení v sobě totiž kombinuje restaurační stolek a venkovní elektrický infrazářič. Galavito Heating Table je vlastně vyhřívaná stolová podnož, kterou je možné namontovat pod jakoukoliv stolovou desku. Díky tomuto unikátnímu systému infratopení tedy hřeje Galavito Heating Table přesně tam, kde je potřeba – tedy od nohou. Díky systému infrazáření taky nedochází ke ztrátám tepla a provoz je velmi ekonomický.

Jelikož se jedná o kombinaci elektrického venkovního topení a stolku, šetří na restauračních předzahradkách místo a může zde být velmi snadno instalováno. Galavito Heating Table je dostupný ve dvou velikostech a výkonnostních provedeních. Jednak jako model RESTO, kde je stolová podnož o výšce 72 cm vybavená topením s výkonem 0.7 kW. Vyšší barová podnož pro stojící zákazníky – model BISTRO DUO - má výšku 109 cm bez stolové desky a má dvě 0.7 kW trubice, díky nimž je možné regulovat intenzitu topení zapnutím jedné nebo obou trubic.

O přednostech tohoto moderního venkovního elektrického topení svědčí fakt, že model RESTO byl v roce 2013 oceněn AMSP ČR, jako nejinovativnější produkt a model BISTRO DUO získal 1. místo v soutěži GRAND PRIX na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2016.

S venkovním topením Galavito Heating Table se mohou návštěvníci veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2017 setkat a seznámit v Hale 1 na stánku F1, kde firma Galavito s.r.o. své unikátní výrobky vystavuje.

Chcete se dozvědět více o dalších chytrých technologiích pro hotely a restaurace? Přijďte na největší kongres pro HoReCa profesionály – FOR GASTRO & HOTEL 2017. Registrujte se již dnes!