Česko je třetí největší producent chmelu na světě. Přišel čas na chytrou chmelnici


Výkyvy počasí a změna klimatu je to, co pivní úrodu velmi ohrožuje. Kvůli těmto dvěma vlivům se mění kvalita a množství chmele, a právě proto přichází na řadu projekt chytré chmelnice.

Nové technologie mají pomoci s tím, aby kvalita a množství chmele zůstaly stejné.

Plzeňský Prazdroj ve spolupráci se společností Microsoft a Agritecture přišel s nápadem, jak ochránit kvalitu, tak zásadního národního nápoje. Právě Prazdroj upozornil, že v posledních deseti letech produkce chmelu výrazně kolísá, a to zejména z důvodu nepravidelných srážek a nestálosti počasí.

Jak chmelnice funguje?

„Microsoft přidá data z jeho planetárního počítače. Ten obsahuje obrovské množství podrobných informací a satelitních snímků naší planety včetně historických údajů. Všechno nahrajeme do mobilní aplikace, která bude umět pomocí umělé inteligence data vyhodnotit a poradí chmelařům, kdy a kde mají zavlažovat, a to až na úroveň jednotlivých částí chmelnic,“ vysvětlil vedoucí projektu Ivan Tučník z Plzeňského Prazdroje.

S nasazením chytré chmelnice začínají na šesti farmách na Žatecku, kdy budou pomocí čidel sledovat a zaznamenávat údaje o teplotě a vlhkosti půdy. Měření bude probíhat zhruba do září, tedy do příští sklizně.

 

Zdroj: CzechCrunch