Každý Čech vypije přes 20 litrů vína ročně. Potenciál má víno v restauracích


I když je ale průměrná spotřeba jednoho Čecha více než 20 litrů vína ročně (to jsou dva miliony hektolitrů), ve srovnání s evropským průměrem zaostáváme. Ten totiž činí přes 36 litrů na osobu. Ročně dokážeme vyrobit téměř půl milionu hektolitrů, většina vín, která se objeví na našich stolech, ale dlouhodobě pochází ze zahraničí.

Import zahraničního vína do Česka se dostal do popředí zájmu hlavně na začátku roku 2015, kdy byla zahájena debata o jeho omezení v rámci boje proti pančování tohoto nápoje. Podle odhadů Svazu vinařů ČR nelegálně překročí hranice Česka až půl milionu hektolitrů vína ročně.

Produkce vína v ČR se v posledních třech letech pohybuje okolo 644 tis. hl/rok. Z celkové produkce vína v ČR připadají cca 2/3 na bílá vína a 1/3 připadá na vína červená. Do ČR bylo v roce 2015 dovezeno celkem cca 1 402 tis. hl a vývoz vinařských produktů z ČR činil cca 108 tis. hl. Více také na www.e-agri.cz.

Zajímá vás, jak prodejem vína zvýšíte tržby také ve svojí restauraci? Přijďte diskutovat o aktuálních otázkách českého pohostinství na největší kongres pro HoReCa profesionály FOR GASTRO & HOTEL 2017. Registrujte se již dnes!