Místo stravenek peníze? Hospodští to vidí černě


Stravenkový paušál, který byl nově schválen vládou, by měl od následujícího roku doplnit dvě stávající možnosti (stravenky a závodní jídelny), jimiž mohou firmy dotovat jídlo svým zaměstnancům.

Paušál by tak mohl dávat firmám možnost místo stravenek posílat lidem peníze přímo do výplat. Nejvyšší částka by činila asi 1 500 Kč měsíčně.

„Nerušíme stravenky ani závodní jídelny. Pouze k nim přidáváme třetí možnost, která zaměstnavatelům umožňuje poskytovat příspěvek na stravování také přímo v penězích. Pokud jim ale dosavadní model vyhovuje, mohou u něj zůstat a nic se pro ně nezmění,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Podniky ze Sdružení pro zaměstnanecké stravování jsou ale pro zachování stravenek, proto podle nich způsobí peníze posílané rovnou do výplaty odklon od stravování v restauracích.

„Zaměstnanecký paušál připraví restaurace o dalších 20 miliard, to bude pro řadu z nich poslední rána,“ uvedla už dříve šéfka ProZAMS Linda Nejezchlebová.

Paušál si ale našel své příznivce mezi obchodníky, kteří tvrdí, že stravenky nejsou pro hospody zas tak stěžejní. „Už v době před vypuknutím koronakrize téměř polovina všech stravenek byla utracena v maloobchodě, tedy ne za jídlo v restauraci“, dodává šéf Asociace tradičního českého obchodu Pavel Březina.

 

Zdroj: www.denik.cz