Women power: přirozené vlohy a empatie z žen dělají skvělé ředitelky


Za poslední roky začalo podnikat asi desetinásobně více žen než mužů. Jejich přirozené vlohy se probouzí již ve školních letech, kdy je až 60 % podnikavých středoškolaček zapojených do mezinárodních programů. Mezi českými podnikateli je však stále mnohem více mužů.

Počty podnikajících žen se zvyšují ve všech regionech České republiky. České ženy dominují ve vázaných živnostech, muži zase v řemeslných, kde jsou zastoupeni až čtyřikrát více než muži. Počty podnikatelek aktuálně tvoří zhruba třetinu všech podnikatelských subjektů. Obecná segregace v ČR vykazuje, že doménou mužů jsou průmyslové a technické oblasti a ženy ovládají podniky zaměřené na služby nebo vzdělávání. Muži však stále ve vedení převažují, a to i u feminizovaných oborů. Zde jsou navíc často ohodnoceni až o 100 % vyšší odměnou než ženy na totožné pozici, jelikož jsou v daném oboru v menšině.

Ženy umí udržovat pozitivní pracovní prostředí

Ženy na vedoucích pozicích jsou velmi dobrými týmovými hráčkami. Jsou flexibilní, empatické a v top managementu napříč odvětvími prokazují větší nasazení než muži. A jak jsou na tom ženy na vedoucích pozicích v oboru HoReCa? O tom se pobavíme na letošním kongresu.

 

Zdroj: AMSP, centrummilisek