Hvězdy budou. Česko Michelinu nakonec zaplatí.


Vláda zaplatí poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce.  Je to nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí, řekl na tiskové konferenci po středečním jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mluvčí ministerstva sdělila, že celkové náklady činí 51,3 milionu korun s DPH na pět let. Na financování by se neměl podílet jen stát, ale také kraje a soukromý sektor.

Některé restaurace v Česku sbírají podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát poplatek zaplatil. Akci podporují špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly, napsal oborový online magazín VisitChef.

Autoři dopisu jsou přesvědčeni, že zařazení ČR do průvodce podporuje gastroturismus, je marketingovou podporou pro Česko po celém světě a má reálný potenciál přivést turisty do regionů.

Finance do toho vložené se podle Kupky velmi rychle Česku vrátí. „Gastronomie je podle výzkumů důležitým faktorem při výběru, kam cestovat. Data ukazují, že zahraniční turista dá zhruba čtvrtinu všech svých výdajů za gastronomii. Podpora gastronomie je tedy klíčová, pokud má ČR zůstat jako turistická destinace konkurenceschopná ve srovnání s okolními zeměmi.

Společnost Michelin v loňském roce změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. Loni Michelin doporučení pro Česko nevydal. Michelinskou hvězdu dostala před patnácti lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois.

Zdroj: Forbes.cz