Vláda představila konsolidační balíček, který obsahuje zásadní změny. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Ing. Václav Stárek objasnil, co přináší segmentu ubytovacích a stravovacích služeb.
Jak z pozice prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR vnímá prezident vládní konsolidační balíček, který navrhuje změny v sazbách daně z přidané hodnoty? DPH na stravovací a ubytovací služby má být ve snížené 12procentní sazbě.
„Vzhledem k tomu, co se diskutovalo ve ve-řejném prostoru, že se DPH u ubytovacích a stravovacích služeb přesune do základní sazby 21 %, je to určitě dobrá zpráva. My jsme se tím zabývali od chvíle, kdy se o přípravě balíčku začalo poprvé mluvit, a pracovali jsme na argumentech pro zachování snížené sazby u těchto dvou, pro nás klíčo-vých, služeb. Výslednou studii jsme pak komunikovali s premiérem i s ministrem financí. Také díky tomu se podařilo docílit, že obě služby zůstaly ve snížené sazbě. V porovnání se současným stavem sice dojde ke zvýšení DPH o 2 %, ale když si připomeneme nedávnou historii, je to pozitivní výsledek.“
Jakou historii má na mysli?
Co by segmentu ubytovacích a stravovacích služeb hrozilo, pokud by byly přesunuty do základní sazby ve výši 21 %?
Další navrhovanou změnou, která členy AHR ČR naopak nepotěší, je zvýšení DPH na točené pivo.
Bude se tedy AHR ČR v rámci připomínkování balíčku snažit situaci zvrátit?
Je v konsolidačním balíčku něco dalšího, co může segment restaurací a hotelů zásadně ovlivnit?
Odpovědi Ing. Václava Stárka se dozvíte na: gastroahotel.cz
Zdroj:gastroahotel.cz