Češi opět zazářili na prestižním udílení cen v gastronomických Oscarech.


Nejvíce bodovaly pepř a pistácie!

Soutěž Great Taste se každý rok zaměřuje na ocenění delikates z celého světa. Letos porotcům opět neunikly produkty z Česka. Tříhvězdné ocenění Great Taste je hodnocení, které každoročně získají pouhá dvě procenta produktů.

Stejně jako loni i letos ocenění obdržel fairtradový projekt Pepper Field, a to trojice jeho kampotských pepřů: čerstvý zelený pepř, fermentovaný pepř a mrazem sušený pepř a vločková sůl, která pochází rovněž z Kampotu.  „Mrazem sušený pepř navazuje na úspěch, při němž před dvěma lety získal nejvyšší hodnocení Great Taste Golden Fork. To jsme získali historicky jako první česká firma a tento pepř se tak stal jednou ze 14 nejlepších delikates na světě,“ říká k úspěchu Klára Dohnalová, spoluzakladatelka pepřové firmy.

Kromě toho se na výsluní dostal a byl oceněn třemi hvězdami i pistáciový karamel, jehož autorem je mladý a ambiciózní cukrář Vlad Ryasnyy, který pod značkou Sugar Life tvoří mnohé typy ořechových či karamelových pomazánek, džemů a nově také veganské makronky bez náhražek jen z kvalitních veganských surovin. Karamel zaujal porotce svým zjemněný máslem a špetkou solných květů, díky čemuž vyniká právě chuť ořechů.

Ocenění Great Taste mohou od roku 1994 získat malí i velcí výrobci potravin a nápojů, jejichž produkty zaujmou porotu tvořenou šéfkuchaři, restauratéry, ale také gastronomickými kritiky a redaktory. Do výběru nejchutnějších výrobků letošního roku se dostalo celkem 79 z Česka.

Vyvrcholením soutěže Great Taste je získání gastronomické trofeje Golden Fork, kterou mohou obdržet pouze výrobky oceněné třemi hvězdami. Letošní vyhlášení proběhne 11. září, Česko v něm tak bude mít hned několik želízek. Na kompletní přehled oceněných gastronomických projektů se můžete podívat na stránkách Great Taste.

Zdroj: CzechCrunch