Národní soutěž vín uděluje Šampiony.


Na Slovácku je Šampionem červené víno z vinařství Karel Novotný.

První hodnocení Národní soutěže vín 2023 na Moravě patřilo již jako tradice vínům ze Slovácké vinařské podoblasti. Absolutním šampionem se zvláštní chválou se stalo víno červené, a to Pinot noir 2021, které nese název moravského zemského vína a pochází z vinařství Karel Novotný.

Národní soutěž vín, která je největší a nejprestižnější vinařskou soutěží v České republice, je pořádána ve spolupráci mezi Svaz vinařů České republiky a Národním vinařským centrem. Tato událost by nemohla proběhnout bez finanční podpory Vinařského fondu, což svědčí o významu této soutěže pro celý vinařský průmysl. Zároveň Sdružení slováckých vinařů, sehrává klíčovou roli v zajištění plynulého průběhu soutěže. "Vítězný Pinot noir je z ročníku 2021, vyrostl v milotické trati Kopce z regulované sklizně. 12 měsíců zrál v malých burgundských sudech. Barva vína je rubínová, vůně je v kombinaci jahodového džemu a povidel. Chuť je velmi elegantní v propojení kvalitního dubového dřeva," přiblížil vítězné víno majitel vinařství Karel Novotný.

Do 2. finálového kola Národní soutěže vín postoupí 200 vín, proběhne v polovině ledna a rozhodne o vítězi (Šampionu) celé soutěže, vítězích jednotlivých kategorií a o složení Salonu vín ČR.

V minulém týdnu porota hodnotila již druhé kolo Národní soutěže vín na Moravě, a to nad víny s původem hroznů v Mikulovské vinařské podoblasti. Jako nejlepší víno vybrala a titul Šampiona udělila Ryzlinku vlašskému 2022, pozdní sběr z Vinařství Garčic.

Národní vinařské centrum ve Valticích hostilo již 22. ročník soutěže o nejlépe hodnocené biovíno z České republiky. Šampionem a tedy biovínem roku 2023 byl vyhlášen Ryzlink rýnský 2021, slámové víno z Bio vinařství Víno Marcinčák Mikulov.

Více informací na www.narodnisoutezvin.cz, www.slovactivinari.cz

Zdroj: vinazmoravyvinazcech.cz