Zemědělští výrobci už s cenami šlapou na brzdu.


Ale spotřebitelům potraviny dál zdražují.

Český statistický úřad (ČSÚ) informoval o pokračujícím poklesu cen zemědělských výrobků. Nejvíce je patrný u pšenice. Oproti loňskému roku ji zemědělci prodávají i za poloviční cenu, kdy se ceny blížily až k 9 000 korunám za tunu. I cena mléka klesá, nyní dostávají chovatelé 10,35 korun za jeden litr, na zveřejněné údaje ČSÚ projevil odezvu mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Loni koncem roku i letos v lednu byla podle něho cena přes 13 korun za litr. Pícha také upozornil na to, že spotřebitelské ceny jsou meziročně vyšší. V červenci byla u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent.

Rostou ceny ovoce i zeleniny.

Vladimír Pícha paralelně poukázal na to, že rostou ceny komodit, u kterých je ČR závislá na dovozu, jako jsou ovoce, brambory, zelenina i vepřové maso. „U rostlinných i živočišných komodit se i přes nárůst cen některých z nich dostáváme pod únosnou mez ziskovosti a hrozí, že se pro české zemědělce vedle mléka a masa stanou ztrátovými i komodity jako obiloviny a řepka. Paradoxem je, že rozhodující cena tuzemských zemědělských komodit v měsíčním srovnání neustále klesají, ale v obchodech stále cena roste,“ dodal.

Ceny v zemědělství meziročně podle ČSÚ klesly o 14,3 procenta, v červnu byly nižší o 13,8 procenta.

Ceny výrobců by měly reflektovat budoucí vývoj spotřebitelských cen. Výrazněji klesly ceny v rostlinné výrobě, meziročně o 24,5 procenta, v živočišné výrobě byly vyšší o 1,8 procenta vyšší.

Více na: www.czso.cz

Zdroj: www.newstream.cz